Wednesday, January 20, 2016

AVOCADO


AVOCADO (Persea americana L) adalah sejenis tanaman buah-buahan dari keluarna LAURACEAE yang di makan sebagai buah segar atau untuk diproses bagi pelbagai kegunaan. Avocado dipercayai berasal dari Puebla, di Mexico. Sejarah menanam dan makan buah avocado berlaku semenjak beribu-ribu tahun dulu oleh kaum Atzec di Dataran Andes yang ada mempunyai tamadunnya tersendiri. Nama lain avocado seperti Avocado, Aligator Pear, Aquacate dan Palta. Tanaman Avocado tidak popular disemua negara ASEAN seperti Malaysia dan Thailand tetapi popular di Filipina dan Indonesia. Orang Malaysia memang jarang yang minat makan buah avocado tidak seperti dibeberapa negara di Amerika Latin, Caribean, Indonesia dan Filipina yang makan buah avocado sebagai buah yang amat di minati. Cara makan buah avocado juga mudah iaitu dengan membelah buah kepada dua dan ambil isinya kemudian masukan dalam cawan di campur dengan susu dan sedikit gula. Artikel ini saya akan berkongsi maklumat dengan pembaca mengenai Teknologi Tanaman Avocado berdasarkan pembacaan dari beberapa buku dan laman sesawang dan pemerhatian saya mengenai pokok avocado di Pusat Pertanian Tangkak, Muar, Johor selama beberapa tahun.

Tanaman Avocado Popular di beberapa negara dengan pengeluaran dunia sebanyak 3.2 juta metrik tan pada tahun 2010. Negara-negara membangun menyumbangkan sebanyak lebih 82% pengeluaran tersebut di kawasan Latin Amerika dan Caribean. Mexico merupakan pengeluar utama avocado dunia dengan lebih 1.1 juta mt setahun diikuti dengan Indonesia (263,000 mt/tahun), USA (214 mt/tahun). Beberapa negara pengeluar utama lain seperti Colombia, Brazil, Chile, Peru, China dan Ethiopia. Kawasan Asia Pasific dan Asia Tenggara terus menyumbang sebanyak lebih 11% pengeluaran avocado dunia melibatkan Indonesia, Filipina, Vietnam dan Australia .

Terdapat 4 spesis utama tanaman Avocado iaitu Spesis GUATEMALAN (Persia nubigena var guatemalanisi L Wims), Spesis MEXICAN (Persea americana var drymifolia Blake), Spesis WEST INDIAN (Persea americana) dan Spesis HYBRID FROM EXISTS BETWEEN ALL TYPES (Hibrid antara ketiganya). Terdapat dua lagi spesis yang berkait rapat dengan tanaman avocadi iaitu COVO (Persea schiedeana Nees) dan juga ANAY (Beilcshmiedia anay Konter m). Di Malaysia terdapat tujuh (7) varieti yang telah di daftarkan untuk tanaman avocado seperti artikel saya bertajuk Klon Tanaman Avocado. Walau pun tanaman avocado di Malaysia tidak begitu popular tetapi sejak zaman kolonial terdapat usaha membangunkan tanaman ini yang di majukan di Stesyen-stesyen Pertanian.

Pokok avocado merupakan pokok saka yang tumbuh menegak dengan ketinggian sehingga 20 meter (70 kaki). Pokoknya bercabang dengan daun berwarna hujau gelap berukuran 12-25 cm panjang dan 'glossy' di bahagian atas permukaan daun. Bahagian bawah saun agaj cerah keputihan yang mempunyai berbagai bentuk seperti 'lanceolate', 'Epiliptik', 'Ocal', 'Ovate' dan juga bentuk 'obovate'. Buah Avocado mempunyai bentuk 'Pear' yang agak tirus di bahagian pangkal buah seakan bulat dan oval berukuran 7-33 cm panjang dan 15 cm garispusat. Kulit berwarna hijau kekuningan, hijau gelap, merah ungu atau ungu gelap dan agak kehitaman apabila cukup masak. Kadang2 ada yang mempunyai titik2 kuning dan mempunyai ketebalan kulit lira2 6 mm.

Bunga Avocado berwarna hijau kekuningan yang ada 2 'whorls' serta 3 'perianth lobes' dengan 9 stamen dan 2 'nectar glands' berwarna oren. Kaedah atau cara pendebungaan pokok avocado ada dua cara iaitu kaedah 'A' dan Kaedab 'B'. kaedah 'A' adalah dimana organ betina akan terbuka pada waktu pagi dan debunga di keluarkan tengahari sementara Jenis 'B' dimana debunga di keluarkan pagi dan organ betina di buka waktu tengahari. Daripada 11 spesis avocado sebanyak 5 spesis adalah mempunyai bunga jenis A dan 6 spesis jenis B.

Ciri-Ciri buah avocado yang dikehendaki oleh pengguna mestilah buah yang bersaiz kecil dan saiz sederhana untuk pengeluaran secara komersial di kawasan urban atau kotaraya. Buah yang terlalu besar atau terlalu kecil digunakan untuk tempatan bagi keluarga yang besar. Kulit buah avocado sebaiknya licin, nipis atau sederhana nipis serta berwarna kehijauan memeng di minati pengguna. Isinya tidak ada serat atau fiber , mengandungi minyak rendah serta mempunyai rasa sedap. Biji sebaiknya bersaiz kecildan tidak mengganggu isi buah semasa proses penghantaran, grading dan pengendalian lepas tuai. Tidak ada ruang antara biji dengan isi. Buah mesti tahan suhu dingin dan tanah lasak.
Antara kultivar yang terdapas adalah Avocado Hass, Avocado Gwen, Avocado Pinkerton, Avocado Reed (Kategori A). Bagi Kultivar Kategori B pula ialah kultivar Avocado Bacon, Avocado Ettinger, Avocado Fuerte, Avocado Sharwil dan Avocado Zutano. Kultivar lain yang ada termasuk Avocado Spinks dengan jenama Challange, Dickinson, Kist, Queen, Sharpless, Rey, Royal dan Tatt. Klon dan kultivar yang terdapat di Malaysia di bawa masuk dari negara tersebut tetapi banyak kultivar yang disesuaikan dengan keadaan di Indonesia dan Filipina.

Pokok sebolehnya tidak terlalu tinggi dan sesuai di tanam dan tidak terlalu padat atau merimbun. Penghasilan buah sebaiknya cepat dan kurang diserang sebarang penyakit seperti mati pucuk dan tahan cuaca sejuk terutama di kawsasan sub-tropika. Jika cuaca terlalu sejuk serta berangin akan menjejaskan proses pendebungaan pokok avocado. Buah muda juga akan gugur jika cuaca terlalu sejuk minus 1 celcius. Hanya beberapa negara sahaja di dunia yang mempunyai iklim dan cuaca dikehendakki untuk tanaman avocado bermutu iaitu di Selatan Sepanyol, Crete dan Levant, Peru dan Afrika Selatan. Kawasan lain yang sesuai seperti di Selatan India, Sri Lanka, Australia, New Zealand , Filipina, Malaysia, Indonesia, Amerika Tengah, Caribean, Arizona, Mexico, New Mexico, Texas, Florida dan Ecuador. Setiap region mempunyai kultivar tersendiri.

Penanaman menggunakan biji benih atau keratan (Grafting) yang di pilih dari pokok induk yang di kenalpasti. Jarak Pernanaman disyorkan ialah 6m x 6m atau lebih jauh bergantung kepada keadaan tanah dan kultivar. Lubang penanaman diisikan dengan baja organik dan MOP sebelum di tanam dengan anak benih. Jalankan penyiraman peringkat awal dan sebaiknya bubuh sungkupan. Tanaman selingan seperti pisang, jagung atau lain-lain tanaman kontan boleh di tanam diantara barisan. Kawal rumpai dan jalankan program cantasan pembentukkan. Baja tumbesaran NPK 15:15:15 diberikan mengikut kadar disyorkan. Baja buah NPK 12:12:17:2 dan baja organik juga diberikan ikut syor.

Pokok avocado dewasa mampu menghasilkan sebanyak 1,200 biji buah sepokok setahun. Kajian penulis di beberapa negara mendapati purata hasil avocado yang di tanam secara komersil sebanyak 7 - 20 metrik tan sehektar setahun. Kawasan dusun avocado yang di jaga dengan baik di negara strategik mampu menghasilkan sehingga 20 mt sehektar setahun. Pokok avocado memang mempunyai masaalah penghasilan buah berselang tahun (Biennial bearing) dimana pengeluaran puncak dan pengeluaran kurang berlaku berselang tahun. Isu ini menyebabkan harga buah avocado di pasaran kadang-kadang terlalu tinggi dan terlalu murah akibat fenomena ini. Sedapnya minum jus avocado ais ? 

Khasiat Buah Avokado

Dalam usaha mengumpul info khazanah herba di Malaysia, kami susun dan senaraikan pelbagai herba dan ulam yang terdapat di Malaysia. Moga ianya menjadi manafaat untuk semua. Amalan memakan ulam-ulaman segar oleh masyarakat kampung, menjadikan mereka hidup sihat sepanjang hayat. Moga ilmu dan khazanah ini tidak hilang di telan zaman.
Artikel kali ini membincangkan tentang Khasiat Buah Avokado yang mana mempunyai pelbagai nama dan khasiat seperti , , , , , , , .


PENGENALAN:
Pokok avokado atau nama saintifiknya persea Americana mempunyai zat khasiat yang dikatakan mampu merawat dan mencegah pelbagai penyakit daripada masalah penglihatan, penyakit jantung sehinggalah kepada masalah obesiti.
Pokok avokado dikelaskan dalam tumbuhan berbunga keluarga Lauraceae. Ia adalah sejenis pokok saka yang menghasilkan buah. Buahnya berbentuk bujur dan kulit buah berwarna hijau berkilat. Isi buahnya pula berwarna kuning cair dan mempunyai biji yang agak besar di tengah. Daun pokok avokado mempunyai hujung yang runcing.Buah avokado mengandungi asid oleik iaitu sejenis lemak tak tepu tunggal yang jika dimakan bukan sahaja mampu mengurangkan kolesterol tidak baik, tetapi mampu meningkatkan kolesterol baik. Disebabkan kandungan potassium yang tinggi dalam buahnya, pengambilan avokado secara kerap juga mampu merendahkan tekanan darah.
Kandungan folat di dalam buahnya juga mengandungi zat, baik untuk kesihatan jantung. Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa wanita yang kerap mengambil kandungan asid folat, mempunyai risiko yang rendah iaitu sebanyak 55% untuk mendapat serangan jantung dan penyakit jantung.Walaupun avokado tinggi dengan lemak iaitu kira-kira 30gm lemak bagi sebiji avokado, namun itu tidak menghalang buah ini berkhasiat untuk mereka yang mahu mengurangkan berat badan. Pengambilan buah yang kaya dengan kandungan vitamin dan zat, amat baik untuk tubuh kita. Lemak daripada avokado juga dikatakan mampu membantu tubuh berasa lebih kenyang dan menyimpan tahap gula dalam darah daripada meningkat.
Dikatakan, sebiji buah avokado mengandungi kira-kira 300 kalori dengan 88% daripadanya adalah lemak. Ia juga berkesan sebagai pelincir semulajadi bagi membolehkan sendi-sendi tulang bergerak bebas terutamanya di bahagian leher, siku, pergelangan tangan, pinggul, lutut dan pergelangan kaki seterusnya menghindarkan penyaki lenguh-lenguh tulang.

khasiat buah avocado

Khasiat
Pakar hortikultur Australia, Jodie Campbell, berkata avokado mempunyai banyak khasiat tertentu yang sangat diperlukan oleh badan.
Ia mengandungi vitamin A, B (termasuk B6, niacin dan riboflavin) C dan E serta kandungan galian seperti kuprum, magnesium, potasium dan zink, selain tidak mengandungi kolesterol dan sodium.”Avokado tinggi serat, sumber utama asid folik, yang mana asid folik mengurangkan risiko penyakit jantung dan dalam sesetengah kes, mengurangkan barah,” katanya pada majlis A Taste of Australian Avocados di Kolej Hospitaliti Universiti Berjaya, baru-baru ini.
Campbell yang bertugas dengan Supply Chain Innovations di Queesnland, Australia berpengalaman dalam bidang sains pertanian ini menjelaskan avokado juga bersifat kaya dengan lemak tidak tepu yang boleh menyumbang kepada kerendahan kandungan kolesterol dalam badan.Avokado juga, katanya, mengandungi glutathione, bahan antioksidan yang menghalang pelbagai jenis karsinogen dalam badan serta mempunyai potasium yang bermanfaat untuk rawatan artvitis dan haemorrhoids.
“Kajian dilakukan di Pusat Perubatan Wesley Brisbane menyatakan pengambilan separuh daripada avokado setiap hari selama sebulan boleh membantu menurunkan berat badan dan mencapai tahap kolesterol yang rendah,” katanya.

khasiat buah avocado 1
Selain itu ia juga digunakan:
1) Mengawal tekanan darah
Avokado merupakan sumber besar kalium , yang membantu dalam mengawal paras tekanan darah.
2) Menggalakkan kesihatan mata
Avokado adalah sumber lutein karotenoid yang sangat baik, dimana ianya adalah untuk membantu melindungi mata daripada daripada katarak.
3) Melindungi daripada kanser
Banyak kajian telah menunjukkan bahawa avokado boleh menghalang pertumbuhan kanser prostat dan juga berkesan dalam mencegah kanser payudara.
4) Menyembuhkan nafas berbau
Avokado adalah salah satu pencuci mulut yang terbaik secara semula jadi dan bertindak untuk melawan daripada nafas berbau. Ini kerana ia membersihkan usus yang merupakan punca sebenar nafas berbau.
5) Ciri-ciri anti -penuaan
Avokado kaya dengan antioksida dan bermanfaat dalam mencegah gejala penuaan. Ia juga membantu meningkatkan sistem imun , melambatkan proses penuaan, dan menggalakkan sistem saraf yang sihat.
khasiat buah avocado 2
6) Penjagaan Kulit
Minyak avokado ditambah dalam bahan pembuatan kosmetik kerana keupayaannya untuk menyuburkan kulit dan membuat kulit anda bercahaya. Ia juga membantu dalam merawat penyakit kulit yang menyebabkan kemerahan kulit.
7) Berat badan
Avokado mempunyai 200 kalori bagi setiap 100 gram. Biasanya , buah-buahan mempunyai kira-kira 60-80 kalori bagi 100 gram. Oleh kerana jumlah yang tinggi kalori, avokado adalah makanan yang terbaik bagi orang-orang yang ingin menambahkan berat badan. Avokado adalah sumber kalori yang sihat , tidak seperti lain-lain makanan kalori yang mungkin mengandungi lemak tepu yang berlebihan dan gula yang berlebihan.
8) Mengekalkan kesihatan jantung
Avokado mengandungi vitamin B6 dan asid folik , yang membantu mengawal tahap homocysteine ​​. Tahap homocysteine ​​dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung. Avokado juga mengandungi vitamin E, glutation, dan lemak monotaktepu, yang membantu dalam mengekalkan jantung yang sihat.
9) Vitamin E Powerhouse
Avokado adalah buah yang terbaik sumber vitamin E, vitamin yang penting yang melindungi daripada banyak penyakit dan membantu mengekalkan kesihatan keseluruhan.
10) Mengandungi banyak vitamin
Mengandungi vitamin A, B (termasuk B6, niacin dan riboflavin) C dan E serta kandungan galian seperti kuprum, magnesium, potasium dan zink, selain tidak mengandungi kolesterol dan sodium.
Sejarah Penanaman.
Sejarah menanam dan makan buah avokado telah bermula semenjak beribu-ribu tahun dulu lagi oleh kaum Aztek di lembah Andes yang mempunyai tamadunnya tersendiri. Tanaman avokado tidak popular disemua negara Asia Tenggara seperti Malaysia dan Thailand tetapi popular di Filipina dan Indonesia. Orang Malaysia kurang meminat makan buah avokado tidak seperti di beberapa negara Amerika Latin, Caribbean, Indonesia dan Filipina yang amat menggemari makan buah avokado. Cara makan buah avocado juga mudah iaitu dengan membelah buah kepada dua dan ambil isinya kemudian masukan dalam cawan di campur dengan susu dan sedikit gula.
Tanaman Avocado popular di beberapa negara dengan pengeluaran dunia sebanyak 3.2 juta metrik tan pada tahun 2010. Negara-negara membangun menyumbang sebanyak lebih 82% pengeluaran tersebut di kawasan Amerika Latin dan Caribean. Mexico merupakan pengeluar utama avokado dunia dengan lebih 1.1 juta mt setahun diikuti dengan Indonesia (263,000 mt/tahun), dan Amerika Syarikat (214 mt/tahun). Beberapa negara pengeluar utama lain seperti Colombia, Brazil, Chile, Peru, China dan Ethiopia. Kawasan Asia Pasifik dan Asia Tenggara terus menyumbang sebanyak lebih 11% pengeluaran avokado dunia melibatkan Indonesia, Filipina, Vietnam dan Australia.

Thursday, January 7, 2016

PETAI



PETAI (Parkia speciosa) merupakan sejenis tumbuhan dari keluarga Fabaceae yang popular dikalangan masyarakat Asia Tenggara sebagai ulam yang sangat istimewa. Kajian saintis menunjukkan yang petai mengandungi zat asid amino dan karbohiderat kompleks yang juga akan memyebabkan kencing berbau busuk jika makan petai. Kajian mendapati petai mengandungi 0.8183 % Lemak, 5.2% Protin, 2.06% Karbohiderat, 36,647 kalori, 4.18335 Vitamin C, 25.38% Air, 0.95% Abu, 22.30 Serat Kasar, 0.916 Gula, 1.35 ppm Kalsium, 842.45 ppm Kalium, 7.8 ppm Magnesium dan lain-lain asid lagi. Ada juga orang yang suka makan daun petai muda sebagai ulam yang mempunyai bau seperti buah petai juga. 



Pokok petai tumbuh menegak dengan batang kayu keras dan daun berwarna hijau seperti pokok petai belalang dengan ketinggian boleh mencapai sehingga 30 meter. Buah petai dalam bentuk papan yang ada biji petai (Beans) berwarna hijau muda. Bunga petai berjambak berwarna putih dan terbentuk dihujong dahan. Akar petai mempunyai akar tunjang. Pokok petai biji jika tidak dikawal dengan cantasan akan terlalu tinggi dan sukar untuk mengutip hasil Kini anak benih petai cantuman lebih rendah dan cepat mengeluarkan hasil. Elakkan menanam petai dikawasan yang kelilingnya pokok tinggi kerana pokok petai kita akan kurus dan tinggi juga. Pengalaman penulis mendapati benih petai yang ditanam tanpa lindungan dan terdedah dikawasan lapang lambat membesar.



Buah petai panjangnya kira-kira 30-40 cm secara purata namun ada yang mencapai sehingga 52 cm panjang. Susunan mata biji petai berbeza-besa ada yang vertical dan ada yang horizontal berbanding dengan papan petai. Penulis merasa hairan ketika bertugas di Sarawak kerana menjumpai banyak biji petai yang vertical di Sarawak (Kebanyakkan petai di Semenanjung adalah Horizontal). Kajian mendapati berat biji petai lingkungan 60-80gm satu papan. Petai ditanam menggunakan biji benih dari buah petai yang cukup masak dengan menyemai dalam polibeg. Benih dari buah yang masak di potong2 ikut mata dan dimasukkan dalam polibeg semaian beberapa minggu lepas itu biasanya akan bercambah. Petai ditanam dengan jarak 10 meter x 15 meter dan sesuai ditanam dengan tanaman lain seperti pisang atau buah-buahan lain. Lubang penanaman disediakan dan bubuh baja asas organik dan TSP serta baja 15:15:15. Pastikan kawasan mempunyai sistem saliran yang baik.



Nama Botanikal Petai : Parkia speciosa Hassk. (Mansf)
Nama lain Petai atau SYNONYM(S) :
Parkia roxburghii G. Don (Mansf),
Parkia speciosa hort. ex Hassk.

Nama petai di negara lain :

BURMA : To khao
ENGLISH : Petai bean, Twisted cluster bean, Stink bean.

JEPUN : ネジレフサマメノ木 Nejire fusa mame no ki.
MELAYU : Petai
INDONESIA : Pete' (Jawa), Sindootan
BORNEO : Patag
TAGALOG : Kupang
THAI : กะตอ Kato, ปะตา Pa ta, ปาไต Pa tai, ปัตเต๊าะ Pat to, สะตอ Sato (Satoo, Sator, Sataw), To dan, To kkhao.

Keluarga Petai (Parkia spp.) dari keluarga Fabaceae ada banyak iaitu mempunyai 37 spesis yang mana hanya beberapa spesis sahaja yang menghasilkan buah yang boleh dimakan iaitu Parkia speciosa. Kebanyakan pokok petai sedia ada adalah tumbuh secara semulajadi walau pun usaha menanam petai kini merupaka satu aktiviti yang berdaya maju. Dalam lawatan saya kebeberapa kebun petai di Johor dan Negeri Sembilan mendapati masaalah utama dalam penanaman petai secara komersial adalah untuk mendapatkan baka petai yang baik dan berbuah tanpa henti. Masaalah menuai dan serangan musuh semulajadi juga mengurangkan hasil. Harga petai tidak pernah turun dipasaran dan kini petai yang siap dikopek telah dipasarkan didalam bekas kaca (jar) yang telah diekspot sehingga ke negara-negara arab dimana ad apermintaan yang sangat baik (mungkin warga Indonesia yang bekerja dinegara tersebut). Berikut disenaraikan ahli keluarga petai untuk makluman pembaca semua.


1. Parkia africana R. Br. (GRIN) (FAO) - Parkia biglobosa (Jacq.) (GRIN) (FAO)
2. Parkia bicolor A. Chev.
3. Parkia biglandulosa Wight & Arn.
4. Parkia biglobosa (Jacq.) R. Br. ex G. Don
5. Parkia biglobosa (Roxb.) Benth. (Wang) R. Br. ex G. Don (GRIN)
6. Parkia clappertoniana Keay R. Br. ex G. Don)
7. Parkia decussata Ducke
8. Parkia discolor Benth.
9. Parkia oliveri Macbr. (FAO) ex G. Don (GRIN) (FAO)
10. Parkia filicoidea sensu Keay & sensu Dalziel. (FAO) R. Br. ex G. Don (GRIN) (FAO)
11. Parkia filicoidea Welw. ex Oliv. (GRIN) (Wang)
12. Parkia gigantocarpa Ducke (GRIN) (ILDIS)
13. Parkia intermedia Hassk.
14. Parkia inundabilis Ducke -> Parkia nitida Miq.
15. Parkia javanica auct. (GRIN)
16. Parkia javanica (Lam.) Merr. t)
17. Parkia javanica (Lam.) Merr.
18. Parkia macrocarpa Miq. (Ecocrop FAO) -> Parkia speciosa hort. ex Hassk. (Ecocrop FAO)
19. Parkia multijuga Benth.
20. Parkia nitida Miq. (FAO)
21. Parkia oppositifolia Benth. -> Parkia nitida Miq.
22. Parkia panurensis Benth. ex H. C. Hopkins
23. Parkia pectinata auct. -> Parkia panurensis Benth. ex H. C. Hopkins
24. Parkia pedunculata J. F. Macbr. -> Parkia biglandulosa Wight & Arn.
25. Parkia pendula (Willd.) Walp.
26. Parkia platycephala Benth.
27. Parkia roxburghii G. Don (ILDIS) (GRIN) -> Parkia timoriana (DC.) Merr. (GRIN) (ILDIS)
28. Parkia roxburghii G. Don (Mansf) -> Parkia speciosa Hassk. (Mansf)
29. Parkia speciosa Hassk. (Mansf) (Smit)
30. Parkia streptocarpa Hance (Smit) -> Parkia sumatrana Miq. subsp. streptocarpa (Hance) H. C. F. Hopkins (Smit)
31. Parkia sumatrana Miq. (Smit)
32. Parkia sumatrana Miq. subsp. streptocarpa (Hance) H. C. F. Hopkins (Smit)
33. Parkia timoriana (DC.) Merr.
34. Parkia timoriana (DC.) Merr. (Mansf) -> Parkia javanica (Lam.) Merr. (Mansf)
35. Parkia ulei (Harms) Kuhlm.
36. Parkia ulei var. surinamensis Kleinhoonte
37. Parkia velutina Benoist