Jering
JERING (Archidendron jiringa) adalah sejenis tumbuhan yang
terdapat di Malaysia dan beberapa negara Asia Tenggara seperti diIndonesia,
Filippina,Thailand adalah dari keluarga Leguminocae. Di Indonesia ia dikenali dengan
nama Djengkol (Jawa) dan dimakan sebagai Ulam dengan nasi dan
sambal. Nama lain jering adalah seperti tangyin ; tanyeng-pen (Myanmar), niang ;
niang-nok ; chaniang
(Thailand) dan jingkol ; jringkol ; jengkol (Indonesia). Pengarang blog
mempunyai pengalaman dalam menanam, menjaga, memetik hasil dan memakan buah
jering semenjak kecil lagi kerana di sekeliling rumah saya di Muar, Johor ada
sebanyak lebih 10 pokok jering. Jering dipercayai adalah natif atau berasal
dari Malaysia dan Indonesia serta ditanam di Thailand, Bangladesh dan Myanmar.
Tidak ada laporan rasmi dapat disemak daripada Jabatan Pertanian mengenai
keluasan tanaman jering di Malaysia tetapi pengarang menganggarkan sekitar 33.5
hektar CHE sahaja. Ia tidak ditanam secara monokrop tetapi kebanyakannya adalah
sebagaii tanaman campuran didalam dudun buah-buahan atau tanaman sekitar rumah.
Sebahagian pokok jering juga tumbuh didalam hutan yang mana hasilnya akan
dikutip oleh pihat tertentu mengikut musim. Artikel dalam 'Anim Agro
Technology' kali ini saya menulis berkaitan teknologi tanaman ulaman atau
kategori rempahratus iaitu jering sebagai tanaman ulaman yang popular di
Malaysia dan Indonesia berdasarkan pembacaan, pengalaman selama lebih 31 tahun
dalam sektor pertanian dan kajian oleh penulis sendiri.
Daripada
pembacaan saya kemudiannya dapat maklumat iaitu dari sumber rasmi Jabatan
Pertanian ada melaporkan anggaran keluasan tanaman Jering 2010 seluas 33.5
hektar dengan pengeluaran hasil sebanyak 225 metrik. Anggaran dan nilai
pengeluaran jering di Malaysia sekitar RM 698,000 sebagai jering segar.
Kebanyakan pasaran jering dipasar biasa, pasar malam, pasar tani, pasar tamu
dan beberapa lokasi lagi tetapi kadang-kadang ia masuk juga dalam pasaraya.
Penanaman jering seperti juga pokok petai hanya ditanam secara bercampur dengan
pokok buah-buahan lain disekitar rumah atau kebun. Belum ada catatan rasmi
mengenai kebun jering yang ditanam secara 'monocrop' dikawasan yang luas. Kajian
saintifik dilakukan dalam makmal menunjukkan setiap 100 gram jering mengandungi
air (93 g), Protin (3.5 g), Lemak (0.1 g), Karbohiderat (1.7 g), Kalsium (21
mg), Posforus (25 mg), Fe (0.7 mg), Vitamnin A (240 IU), Vitamin B (0.1 mg),
Vitamin C (12 mg) dan tenaga sebanyak 92 kJ (Buku PROSEA :
Vegetable production for ASEAN country - 1994). Jering juga mengandungi asid
amino yang tinggi dah bahan cysteine. Biji jering yang masak mengandungi kanji
sebanyak 70%. Purata berat biji jering adalah 15 gram sebiji. Jering adalah
jenis ulaman yang sangat baik untuk dimakan tetapi masih ramai masyarakat
generasi baru memang tidak mahu menyentuh akan buah jering ini.
Pokok
jering adalah jenis rimbun yang mempunyai banyak dahan dan mampu mencapai
ketinggian sehingga antara 15-20 meter. Daunnya berwarna hijau dengan daun muda
biasanya berwarna coklat gelap. Batang pokok berkayu keras tetapi dahannya
mudah sekah terutama apabila banyak daun. Buah jering berwarna coklat hitam
bertangkai dengan sebanyak 5-20 biji setiap tangkai. Tangkai jering agak liat
untuk di leraikan dari pucuk dan jadilah peribahasa "Tangkai Jering". Buah yang masak terlalu tua
tidak dituai akan kering dan gugur ketanah. Kadang-kadang biji yang kering ini
akan tumbuh sebagai anak benih. Jering apabila dimakan akan mengeluarkan rasa
kelat dan bau yang
kuat pada
mulut dan air kencing. Ramai orang muda dan juga penduduk bandar tidak
menggemari jering kerana bau tersebut. Jering yang dikatakan berbau apabila
makan pada mulut dan kening menyebabkan generasi baru memang tidak menyukainya
berbanding dengan kesukaan mereka makan burger, sushi, nasi arab dan ayam
goreng masa kini. Jering perlukan beberapa promosi akan khasiatnya secara
berkal agar generasi baru akan terus kenal akan hasil ulaman tempatan yang
berkhasiat ini.
Jering
sesuai ditanam di dalam iklim tropika dengan kawasan yang mempunyai saliran
yang baik. Anak benih biasanya daripada biji jering yang matang dan disemai.
Anak benih ditanam dalam lubang penanaman dengan jarak disyorkan 20 meter
x 15 meter.
Pembiakan jering secara liar dikawasan kebun atau dihutan biasanya oleh
Tupai (Callosiurus notatus - Treeshrew) yang
makan jering dan membawanya merata kawasan lalu tumbuh. Belum ada amalan Pakej
Teknologi tanaman ini tetapi pembajaan NPK 12:12:17:2 dengan kadar 40-60 gram
setahun dan pembajaan organik sesuai di berikan jika pokok keliling rumah
sekali dengan pembajaan dusun buah-buahan boleh tingkatkan kuatiti dan kualiti
hasil. Bagi sesetengah lokasi dimana tanahnya agak masam sebaiknya diberikan
kapor dengan kadar kekerapan setahun sekali. Cantasan pembentukkan pokok jering
perlu dilakukan mengikut masa sesuai untuk mendapatkan pokok yang tidak begitu
tinggi dan seimbang pertumbuhannya.
Antara masaalah tanaman jering di
Malaysia adalah serangan Ulat Pengorek Buah (Mussidia
pectini-cornella) atau Ulat
jenis Cryptophalebia ombrodelta yang makan biji jering dan
akibatkan berkubang dan berwarna hitam. Serangga lain adalah Ulat
Makan Daun Muda (Eurema
blanda) yang
mana serangga ini boleh dikawal dengan racun sistemik semasa bukan musim
berbunga atau berbuah. Tanaman jering sebenarnya lasak jika ia tumbuh sendiri
didalam kawasan hutan. Ia amat jarang diserang perosak kerana sifat
semulajadinya yang tidak disukai oleh perosak. Bagaimana pun pokok dedalu
sering menyebabkan ia sebagai tumbuhan yang tumbuh pada pokok jering yang boleh
menyebabkan kemusnahannya jika tidak dikawal. Anda boleh juga baca mengenai
pokok dedalu dalam tulisan saya sebelum ini (Sila klik disini).
Lazimnya musim jering aktif berbuah di Malaysia adalah pada bulan Jun-Ogos dan
juga luar musim pada Disember - Febuari. Pemerhatian saya mendapati sepokok
jering yang dewasa dan matang mempu mengeluarkan antara 1,000 - 4,000 biji buah
jering.
Pokok
Jering mulai berbunga dan berbuah selepas 4-6 tahun ditanam. Bunga terbentuk
dibahagian hujung dahan dan sesuai dipetik selepas warna bertukar coklat gelap
dan berisi. Cara petik biasanya dengan gunakan galah buluh atau aluminium
panjang yang ada mata pisau dihujung dan potong tangkainya. Buah yang jatuh
perlu dibersihkan dan digred mengikut saiz. Kajian penulis di Muar dan Melaka
di Pasar Tani dan Pasar Malam mendapati buah jering dijual dengan kiraan 10-15
biji dengan harga RM 2.00-RM3.00 satu longgok. Kebanyakkanya dijual dalam
bentuk Jering Muda dimana isinya masih lembut dan sebahagian kecil
sahaja dijual sebagai jering tua (isi keras).
Kajian klinikal oleh saintis
tempatan menyatakan jering mengandungi 3.5% porotin, 0.1% Lemak, 1.7%
Karbohiderat, kalsium, Posforus, Iron, Vitamin A, Vitamin B dan Vitamin C.
Kandungan bahan alkoloid dalam jering akan menyebabkan rangsangan
membuang air kecil
(Kencing). Jering dikatakan baik untuk pengidap penyakit kencing manis dengan
memakannya secara terkawal dan berterusan. Jering didakwa dapat meneutrealkan
kandungan gula dalam darah! Tetapi tahankah ahli keluarga dengan bau kencing
setiap hari? Ada kajian lain menyatakan jering adalah dari jenis racun
sederhana yang mengandungi asid djenkolic dimana ia mampu menyebabkan sakit
menyucuk2 perut atau saluran kencing jika makan banyak tidal terkawal tetapi
bergantung kepada individu bagaimanapun dakwaan ini belum diuji secara klinkal.
Belum ada kes-kes keracunan makanan akibat makan jering dilaporkan sehingga
kini.
Jering boleh dikategorikan
sebagai makanan jenis Ulam-ulaman seperti juga petai, Ulam Raja, Tenggek Burung,
Pegaga dan sebagainya yang perlukan kajian lebih terperinci. Oleh kerana
penanaman jering secara tidak tersusun dan kajian analisa ekonomi belum lengkap
maka kita belum tahu untung rugi tanaman tersebut... kebanyakkan buah jering
yang ada sekarang adalah organik!. Bagaimana pun pengalaman penulis sendiri,
jarak penanaman sesuai sekitar 10 meter x 10 meter dengan kaedah empat segi
sama. Anak benih boleh diambil daripada biji yang telah cukup matang untuk
disemai dalam polibeg. Pembiakan secara semulajadi berlaku apabila buah matang
gugur dan bercambah diatas tanah dan boleh dialihkan kekawasan lain (Jika
perlu). Belum ada varieti khusus jering yang didaftarkan sehingga kini dan
usaha kearah tesebut perlu dijalankan oleh pihak tertentu. Lazimnya kita akan
kata varieti jering tempatan sahaja. Mungkin ada beberapa spesis jering yang
kita boleh kenalpasti untuk didaftarkan kelak. Wasallam!
No comments:
Post a Comment